Overloopincontinentie

Wat is overloopincontinentie?

De naam zegt het in principe al: bij overloopincontinentie loopt de blaas letterlijk over. Doordat men niet de volledige blaasinhoud uit kan plassen, ontstaan er uiteindelijk druppels of scheutjes ongewild urineverlies op een later moment. Dit type incontinentie komt bij 10 tot 15% van de mensen met incontinentieklachten voor.

Oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken voor overloopincontinentie. De meest voorkomende oorzaken zijn onderliggende problemen zoals een vergrote prostaat, zwellingen in de eierstokken, diabetes of het gebruik van antidepressiva. Overloopincontinentie is een type incontinentie die niet eenvoudig te onderscheiden is. Twijfelt u of u hier last van heeft? Houd dan een plasdagboek bij om meer inzicht te krijgen in uw patronen.

De behandeling

In sommige gevallen kan overloopincontinentie (grotendeels) verholpen worden. Dit is onder andere het geval bij een vergrote prostaat. Mannen blijven hier vaak te lang mee rondlopen, waardoor de klachten verergeren. Ga dus op tijd naar uw huisarts om ervoor te zorgen dat de klachten minimaal blijven.

Verder is het aan te raden om altijd op tijd naar het toilet te gaan. Op deze manier worden de blaasspieren niet uitgerekt en behouden ze hun knijpkracht. Dit kunt u daarnaast ook trainen door middel van blaastraining en bekkenbodemoefeningen.

Over het algemeen wordt overloopincontinentie onder lichte incontinentieklachten geschaald. Via Hulpmiddelbezorgd vindt u het juiste incontinentiemateriaal dat past bij uw situatie. Laat u adviseren door een van onze verpleegkundigen tijdens een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.

Aanmelden als klant

Bel 0800 2110 (gratis)

Tips over incontinentie?

Zorgadviseur Verpleegkundige Hulpmiddelbezorgd.nl Marloes van Berkel specialisatie incontinentie

Wilt u meer informatie of advies van onze verpleegkundigen?