Hieronder leest u enkele tips, waar veel mensen met ongewild urineverlies baat bij hebben. Voor specifieke tips over uw situatie neemt u (gratis) contact met ons op via 0800 2110.

Gaat u op vakantie? Lees hier onze vakantietips.

1. Blijf drinken

Zo voorkomt u bacteriegroei in de blaas. Vooral op hogere leeftijd is voldoende vochtinname (anderhalve liter per dag) van groot belang.

2. Eet vezelrijke voeding

U kunt de spijsvertering stimuleren met vezelrijke voeding. Hiermee voorkomt u dat u krachtig moet persen bij chronische verstopping en verzwakking van de bekkenbodem.

3. Val af

Heeft u overgewicht en stressincontinentie, dan kan afvallen helpen zodat de bekkenbodem ontlast wordt.

4. Drink niet voor het slapen

Het is beter om twee uur voordat u gaat slapen niet meer te drinken. Het drinken van alcohol, koffie en thee bevordert de urineproductie. Wees dus matig in het gebruik van deze dranken.

5. Bezoek tijdig een wc

Bij toenemende leeftijd wordt de waarschuwingstijd van de blaas korter; bezoek bij urinedrang tijdig een wc.

6. Zorg voor een goede hygiëne

Persoonlijke hygiëne en regelmatige reiniging van de genitaliën is essentieel.

7. Stop met roken

Roken veroorzaakt op zichzelf geen incontinentie, maar kan er wel voor zorgen dat u vaker of erger hoest. Hoesten zorgt voor extra druk op de bekkenbodemspieren bij stressincontinentie.

8. Verzorg uw huid

Ondanks goede incontinentiematerialen zijn specifieke, medische huidverzorgingsproducten voor de huid die belast wordt met incontinentie heel belangrijk. Urine kan de huid ernstig aantasten. Met de juiste producten kunt u de huid perfect reinigen, beschermen en verzorgen. Onze verpleegkundigen geven u graag advies.

9. In noodgevallen: buig voorover

Bent u onderweg of is er geen wc in de buurt? Bij plotselinge druk op de blaas buigt u het bovenlichaam voorover, alsof u uw veters strikt. Hierdoor neemt de druk onder in de buikholte af en ontlast u de blaas.

10. Start met bekkenbodemoefeningen

Bekkenbodemoefeningen kunnen u helpen ongewild urineverlies te beperken. Wij hebben een speciale pagina met oefeningen en tips, ga naar: bekkenbodemoefeningen.

Meer weten over incontinentie?

Wilt u meer weten over incontinentie, wat u ertegen kunt doen en welke hulpmiddelen er beschikbaar zijn? Neem contact op met ons via 0800 2110.