Stressincontinentie

Wat is stressincontinentie?

U zal bij stressincontinentie wellicht eerst denken aan psychische stress als oorzaak. Dit is echter niet waar het voor staat. In dit geval wordt met stress de drukverhoging die voor ongewild urineverlies zorgt bedoeld. Deze drukverhoging kan u onder andere ervaren tijdens het sporten, tillen of als u moet hoesten.

Oorzaken

Dit type incontinentie komt vooral voor bij vrouwen en ontstaat doordat de blaashals en/of de bekkenbodemspieren zijn verslapt. Hierdoor kan er onvoldoende weerstand aan de blaas worden geboden zodra de druk hoger is. Er zijn verschillende oorzaken voor stressincontinentie. Zo kunnen de klachten ontstaan door een bevalling, maar ook hormonale veranderingen zoals de overgang of een gynaecologische operatie kunnen de klachten veroorzaken.

De behandeling

In sommige gevallen kunnen bekkenbodemoefeningen ervoor zorgen dat de klachten verminderen of zelfs volledig verdwijnen. Daarnaast is een operatie mogelijk. Hierbij wordt er een bandje rond de plasbuis gelegd, waardoor er een soort “drempel” wordt gecreëerd.

Mochten de klachten van stressincontinentie aanblijven, dan raden wij het gebruik van incontinentiemateriaal aan. Hiermee bent u goed beschermd en ervaart u geen nare geurtjes of huidirritatie. De verpleegkundigen van Hulpmiddelbezorgd adviseren u graag over de mogelijkheden tijdens een persoonlijk adviesgesprek.

Aanmelden als klant

Bel 0800 2110 (gratis)

Tips over incontinentie?

Zorgadviseur Verpleegkundige Hulpmiddelbezorgd.nl Marloes van Berkel specialisatie incontinentie

Wilt u meer informatie of advies van onze verpleegkundigen?