Plas niet kunnen ophouden

Herkent u het?

U voelt plots een (sterke) aandrang tot plassen en u kunt dit niet ophouden. Dit noemen we ook wel ‘aandrang-incontinentie’, waarbij het u niet lukt om de urine op te houden tot u op een toilet bent.

Meestal komt dit voor bij inspanningen zoals traplopen, rennen of springen, maar ook als u lacht, niest, hoest, bukt of tilt kunt u last hebben van urineverlies.

Hoe gaat dat normaal?

Rond de uitgang van de blaas zit een sluitspier waarmee uw lichaam de urine kan ophouden. Bekkenbodemspieren zorgen voor een afsluiting rond de plasbuis. Uw blaas rust ook op deze spieren.

Als de blaas zich vult met urine, rekt deze op. Het ophouden van plas zorgt ervoor dat de sluitspier en bekkenbodemspieren zich aanspannen. Onder andere door het ontspannen van dezelfde spieren kunt u juist wel plassen op een gewenst moment. Plassen gebeurt gemiddeld eens in de 3 of 4 uur.

Hebt u ons blog over bekkenbodemoefeningen al gezien? U leest daar informatie over de oefeningen en hoe ze uit te voeren.

Aandrang-incontinentie — Hoe ontstaat dat?

Als de spieren in de blaaswand onverwacht samentrekken, wordt er soms urine uit de blaas geperst. Dat kan overdag en ‘s nachts gebeuren. De blaas is extra prikkelbaar, wat we ook wel een ‘overactieve blaas’ noemen.

De oorzaak van plotseling urineverlies is vaak onduidelijk. In ons blog ‘Oorzaken van urineverlies’ leest u informatie over de meest voorkomende oorzaken van urineverlies.

Incontinentiemateriaal en verzorging

Wanneer u uw plas niet kunt ophouden, geeft dit een onzeker en opgelaten gevoel. U kunt het immers niet tegenhouden en vaak weet u ook niet wanneer u urine gaat verliezen. Om u een zekerder gevoel te geven, kunt u gebruik maken van diverse soorten incontinentiematerialen. Binnen ons assortiment vindt u diverse hulpmiddelen, zoals:

Of u nu zware of lichte klachten hebt, voor elk type incontinentie hebben wij comfortabel materiaal beschikbaar. De verpleegkundigen van Hulpmiddelbezorgd.nl adviseren u, tijdens een geheel vrijblijvend adviesgesprek, graag over uw situatie. Na dit telefoongesprek kunt u rustig nadenken, over de mogelijkheden en wat voor u de beste oplossing is. U zit dus niet vast aan een contract. Ook als u op zoek bent naar informatie voor een naaste, of iemand die u verzorgt, kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen.

Wat wij allemaal leveren?

Bel 0800 2110 (gratis)

Meer weten?

Heeft u een vraag over incontinentie of hulpmiddelen? Neem dan contact op met één van onze medewerkers via service@hulpmiddelbezorgd.nl of 0800 2110. We staan u graag persoonlijk te woord, omdat we ervan overtuigd zijn dat we u zo het beste kunnen helpen. Uiteraard zijn e-mails en vragen via terugbelformulier ook welkom.