Incontinentie bij ouderen komt om meerdere redenen vaker voor. Er wordt geschat dat zo’n 50% van de mensen boven de 65 jaar last heeft van urineverlies – in zowel lichte als zware vormen. Vaak gaat men ervan uit dat het simpelweg een leeftijdskwaal is, waardoor er niet over wordt gepraat. Dit is echter niet altijd het geval. In vele gevallen kunnen de klachten namelijk verminderd of zelfs verholpen worden. We lichten het verder toe.

Hoe ontstaat incontinentie bij ouderen?

Urineverlies bij ouderen kan door verschillende oorzaken ontstaan. Zo kan onder andere een aandoening aan de blaas, darmen of bekkenbodem urineverlies veroorzaken. Ook ziektes zoals diabetes, Parkinson of een afwijking aan het zenuwstelsel kan zorgen voor incontinentieklachten.

Hoewel leeftijd geen specifieke rol bij incontinentie speelt, kan het wel zo zijn dat de spierkracht in de loop der jaren afneemt waardoor het lastiger wordt om urine (langdurig) op te houden. Vooral bij het drinken van alcohol of cafeïne houdende dranken kunnen de klachten verergeren.

Wat kunt u eraan doen?

De eerste stap die u kunt zetten is een afspraak inplannen bij uw huisarts. Deze kan u goed adviseren over de vervolgstappen en kan u eventueel medicatie voorschrijven. Daarnaast kunt u de bekkenbodem trainen aan de hand van bekkenbodemoefeningen. Dit kunt u thuis doen, maar er zijn ook gespecialiseerde fysiotherapeuten die u hier graag bij willen helpen.

Een aanpassing in uw levensstijl kan er ook voor zorgen dat u minder klachten ervaart. Een aantal pijlers die u kunt aanhouden:

  • Drink voldoende water (1,5 – 2 liter per dag)
  • Eet gezond. Daarnaast zijn er een aantal producten die uw klachten verminderen
  • Ga regelmatig naar het toilet, ook als u nog geen sterke aandrang voelt
  • Beweeg voldoende
  • Maak gebruik van speciaal incontinentiemateriaal om huidirritatie en nare geurtjes te voorkomen