1. Incontinentie komt alleen voor bij oude mensen

Eén op de vier vrouwen en één op de acht mannen boven de 30 jaar hebben last van ongewild urineverlies. Bij vrouwen is dat meestal inspanningsincontinentie of gerelateerd aan een zwangerschap. Bij mannen ligt de oorzaak meestal bij de blaas of prostaat. Vaak geldt: hoe vroeger u erbij bent, hoe groter de kans op herstel.

2. Incontinentiemiddelen worden niet vergoed

In veel gevallen worden incontinentiemiddelen juist wél vergoed. Ook bij licht urineverlies. De klachten moeten dan langer dan twee maanden bestaan en er moet een medische indicatie (verwijzing van een arts) zijn. De vergoeding voor de incontinentiemiddelen komt uit het basispakket.

3. Minder drinken helpt bij urineverlies

Integendeel: het probleem wordt er juist erger van. Te weinig drinken verstoort het plaspatroon. Uw urine wordt namelijk geconcentreerder, waardoor de kans op infecties groter is. Alcohol en cafeïne zorgen voor een overmatige urineproductie en prikkelen de blaas. Er is dan juist meer drang om te plassen. Het is dus belangrijk om veel te blijven drinken, maar liefst zo weinig mogelijk koffie en alcohol.

4. Het hoort bij ouder worden

Als de eerste incontinentieverschijnselen zich aandoen, zoeken veel mensen nog geen hulp. Ze besteden er weinig aandacht aan. Denken dat het nou eenmaal bij het ouder worden hoort. Ze weten niet altijd wat ze eraan kunnen doen. Terwijl dat wel heel belangrijk is, want hoe eerder u erbij bent, hoe groter uw kans op herstel doorgaans is.

5. Het gaat vanzelf over

Incontinentie kan erin sluipen. Het begint met een paar druppels als u moet hoesten of lachen. Dan gebeurt het nog eens en besluit u een inlegkruisje of maandverband te gebruiken. Als dat ook niet meer werkt, stapt u over op speciaal incontinentiemateriaal. Tot u erachter komt dat de klachten niet vanzelf weggaan, maar juist erger worden.

Gelukkig is hier in veel gevallen wat aan te doen. Maar het gaat niet vanzelf! U kunt uw bekkenbodemspieren trainen met de hulp van een specialist, uit diverse hulpmiddelen kiezen, in sommige gevallen kiezen voor een operatieve ingreep en advies van een verpleegkundige vragen. Bezoek eerst altijd de huisarts.

6. Oefenen helpt niet

Soms ligt de oorzaak van incontinentie bij de bekkenbodemspieren. Deze kunnen verzwakt zijn, bijvoorbeeld na een bevalling. De juiste bekkenbodemoefeningen kunnen uw klachten dan aanzienlijk verminderen. Of zelfs helemaal laten verdwijnen! Een bekkenbodemspecialist legt u graag uit waar uw bekkenbodemspieren precies zitten en hoe u ze kunt trainen.

7. Je ziet het zitten

Vroeger moesten mensen het doen met een opvallende luier. Inmiddels is de absorberende techniek zo ver dat dunne, discrete inleggers hetzelfde effect kunnen hebben. Speciaal voor de opname van urine bestaat er superabsorberend materiaal (SAP). Dit houdt niet alleen heel goed vocht vast, het neutraliseert ook nare geurtjes. De materialen vallen minder op en geven u meer bewegingsvrijheid. Dat geeft zelfvertrouwen!