Functionele incontinentie

Wat is functionele incontinentie?

Functionele incontinentie heeft in principe niets te maken met het functioneren van de blaas. Deze werkt normaal, maar door een andere psychische of lichamelijke aandoening kunt u niet op tijd naar het toilet zodra u de aandrang voelt.

Wanneer komt het voor?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor functionele incontinentie. Meestal zijn lichamelijke beperkingen het probleem. Denk hierbij onder andere aan motorische problemen, maar ook aan blindheid of slechtziendheid.

Een andere oorzaak van functionele incontinentie ligt juist op psychisch gebied. Wanneer iemand bijvoorbeeld vaak verward is of lijdt aan een vorm van dementie kan het voorkomen dat de aandrang om naar het toilet te gaan wordt vergeten.

Wat kunt u eraan doen?

In principe is er geen behandeling voor dit type incontinentie omdat de oorzaak niet bij de blaas of andere spieren ligt. Regelmatig (op tijd) naar het toilet gaan is een begin, maar zal de klacht niet oplossen. Het dragen van incontinentiemateriaal zorgt er daarnaast voor dat u (of uw cliënt) droog blijft als het een keer mis gaat.

Bij Hulpmiddelbezorgd.nl ontvangt u het incontinentiemateriaal dat bij uw situatie past, wat tevens door uw zorgverzekering wordt vergoed. Hierbij heeft u de keuze uit verschillende A-merken. Wilt u hier meer over weten? Vraag dan een geheel vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek met een van onze verpleegkundigen in. Wij staan u graag te woord.

Aanmelden als klant

Bel 0800 2110 (gratis)

Tips over incontinentie?

Zorgadviseur Verpleegkundige Hulpmiddelbezorgd.nl Marloes van Berkel specialisatie incontinentie

Wilt u meer informatie of advies van onze verpleegkundigen?